Környék

VESZPRÉM:

Veszprém a „Királynék városa”. Királyi sarjak lépteit őrzik az ódon, évezredek óta koptatott macskakövek, legendák egész sora vesz körül mindenkit, aki erre jár. Elődeink szerint Veszprém hét dombra épült, akárcsak a híres Róma. A város I. István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt és az első királyi pár idején élte fénykorát. Püspökséget alapítottak, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel a „királynék városává” emelte a települést. Az évszázadok rombolást és újjáépítést egyaránt hoztak. Padányi Bíró Márton püspök megszüntette a Vár apróházas, sikátoros jellegét, kialakítva a kanonok palotákkal szegélyezett reprezentatív Szentháromság teret, ezzel létrejött hazánk egyik legnagyobb lakott, történelmi Vár együttese, mely Veszprém top attrakciójának számít.

Városunk másik nagy büszkesége a Veszprémi Állatkert, Magyarország első vidéki állatkertje. Napjainkban mintegy 150 állatfaj több mint félezer egyede él itt harmóniában, a természet ölelésében. Az elmúlt évek során sok-sok újdonságot kínál a vadaspark kicsiknek és nagyoknak, így a gyerekek kedvencét a Kölyökdzsungel játszóház és Terráriumot, a Csimpánzvilág nevű majombirodalmat és a zsiráfoknak otthont adó Afrika-házat. Az aktív turizmus szerelmeseit és az örökmozgókat Veszprém tárt karokkal várja, hiszem a Séd-völgy, a festői város smaragd ékszerdoboza mindenkit a természetbe csábít. A Séd-patak mentén túraútvonal vezet, a lombos fák, sétányok ölelésében nagyarányú parkosítást, kertépítést és zöldfelület-rendezést végeztek, újabb közparkot nyitottak meg a vendégek és a városlakók számára. Ismét látogathatók a sétaút mentén található egyedülálló Árpád-kori műemlékek, a Margit romok, a veszprémvölgyi apácakolostor romjai, valamint a Jezsuita templom.

Aki pedig a híres MVM Veszprém kézilabdacsapat egyik mérkőzését szeretné végigtombolni, megteheti mindezt az impozáns Veszprém Arénában, Magyarország második legnagyobb vidéki sport és rendezvénycsarnokában.

Veszprém egész éven át várja a fesztiválozókat. A tavaszi programok nyitányaként a legnagyobb kortárs hazai táncművészeket vonultatja fel A TÁNC Fesztiválja. Kultúránk és hagyományaink tiszteletére és ápolására tanítja a generációk tagjait a város egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Gizella Napok Összművészeti Fesztivál. A VeszprémFest egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a magas minőségű magyar és nemzetközi produkciókat a klasszikus zenétől a jazz-en át az operáig kívánja bemutatni nézőinek a Vár csodálatos barokk főterén minden év nyarán. Változatos, művészeti értékeket hordozó rendezvények, mint a Folklórparádé és Világjava Estek várják a szórakozni vágyókat a Veszprémi Nyári Fesztiválon. Japántól Finnországig érkeznek fellépők a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválra és ezrek látogatják a Veszprémi Vigasságok népművészeti kirakodóvásárt. A nyár kellős közepén az Utcazene Fesztivál során különböző stílusú utcai formációk lepik el a belváros tereit és hangolnak, pengetnek, fújnak, dobolnak, énekelnek hajnaltól hajnalig. Élmény velünk… mert Veszprém nemcsak az örök gyermekekre gondol! A legkisebbeket várja a Kabóciádé Családi Fesztivál, ahol igazi kincseket rejt a bábok birodalma. Az év méltó lezárásaként pedig az Illatos Advent rendezvénysorozat gondoskodik a hangulatos karácsonyi készülődésről.

További információkat a látnivalókról és rendezvényekről ide kattintva talál.

https://veszpreminfo.hu/lang/huBALATON:

Balaton (becenevén „a magyar tenger”) magyarországi  a DunántúlonKözép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Könnyen felmelegedő, sekély vize kiválóan alkalmassá teszi a fürdésre és sportolásra, élővilága rendkívül gazdag, a táj változatos vulkanikus kúpjaival sok tekintetben egyedi.

A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdőktermálforrások találhatók.

A Csengőháztól könnyen megközelíthető, akár kerékpárral is. A legközelebbi strand Balatonfűzfőn található.

További információkat a látnivalókról és rendezvényekről ide kattintva talál.

https://csodalatosbalaton.hu/BAKONY:

Bakony látnivalók, mert ősszel is rengeteg dolgot lehet csinálni itt! Legyen szó egy izgalmas kirándulásról, egy kis sportolásról, városnézésről, kulturális programokról vagy egyéb érdekességek felfedezéséről, a Bakony most is jó választásnak bizonyul!

További információkat a látnivalókról és rendezvényekről ide kattintva talál.

https://bakonycentrum.hu/bakony-latnivalok/SÓLY:

A sólyi templom az ország legrégebbi falusi temploma. A mostani templom elődjét a legenda szerint Szent István emeltette fogadalomból. Az ok a Koppány elleni 997-es csata, amely alatt a kísérete itt őrizte a fiatal Vajk herceget, amíg a csata dúlt. A 2009-es belső feltáráskor előkerült nyílhegy és cserép darabok alátámasztani látszanak a helyi hagyományt. A hely egy mocsaras, zsombékos vidék, a legenda indokolná azt, hogy miért itt építettek templomot a szokásos dombtető helyett.